Chroom-6-testkit

Chroom-6-testkit

Chroom-6 is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest: de stof was een bestanddeel van de verf die werd gebruikt op onder andere legervoertuigen en treinstellen. Sinds enkele jaren is bekend dat het materiaal kankerverwekkend is en wordt het niet meer gebruikt in verf. Nu wordt langzamerhand echter ook duidelijk dat er soms chroom-6 verf is gebruikt op bijvoorbeeld balkonhekjes, trapleuningen en andere onderdelen in de woningbouw. Op zichzelf is dat geen probleem; in vaste vorm kan chroom-6 geen kwaad.  Maar bij de bewerking kan inademing van het schuurstof gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. <Lees verder>

Testkit
Heko staat pal voor de gezondheid en het welzijn van de medewerkers en heeft daarom besloten de Heko-calculators te voorzien van een chroom-6-testkit. Met dit handige kleine hulpmiddel kan een calculator – reeds bij het opstellen van de offerte – vaststellen of er chroom-6 in de gebruikte verf zit. Mocht dit het geval zijn, dan kan het betreffende onderdeel niet meer worden behandeld.

Over chroom-6
Chroom-6 was een heel nuttig en praktisch bestanddeel van verf: het hecht zich goed aan metalen, hout, plastic en andere verf en het biedt de verf extra stevigheid en bescherming tegen corrosie. Begrijpelijk dus dat het materiaal jarenlang werd toegevoegd aan (metaal)verf.